marți, 27 mai 2008
Festivalul de la Cannes, 2008
S-a terminat si a 61-a editie a Festivalului de Film de la Cannes. Filmul castigator al marelui premiu Palme d'Or a fost: Entre les murs, in regia lui Laurent Cantet. Mai jos sunt celelalte filme nominalizate la premiu:
Gomorra, r. Matteo Garrone --> Grand Prix
A Christmas Tale, r. Arnaud Desplechin --> Special Prize for the 61st Festival
Changeling, r. Clint Eastwood --> Special Prize for the 61st Festival
Three Monkeys, r. Nuri Bilge Ceylan --> Best Director Award
Lorna's Silence, r. Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne --> Best Screenplay Award
Linha de passe, r. Walter Salles, Daniela Thomas --> Best Actress (Sandra Corveloni)
Che, r. Steven Soderbergh --> Best Actor (Benicio Del Toro)
Il Divo, r. Paolo Sorrentino --> Jury Prize
Adoration, r. Atom Egoyan
Blindness, r. Fernando Meirelles
Delta, r. Kornel Mundruczo
Er shi si cheng ji, r. Zhang Ke Jia
Frontier of Dawn, r. Philippe Garrel
The Headless Woman, r. Lucrecia Martel
Leonera, r. Pablo Trapero
My Magic, r. Eric Khoo
Palermo Shooting, r. Wim Wenders
Serbis, r. Brillante Mendoza
Synecdoche, New York, r. Charlie Kaufman
Two Lovers, r. James Gray
Waltz With Bashir, r. Ari Folman
Si anul acesta, un film romanesc, mai exact un scurt-metraj a castigat premiul sectiunii la Cannes. Este vorba de Megatron al lui Marian Crisan. Celelalte filme nominalizate la categoria scurt-metraj:
Jerrycan, r. Julius Avery --> Jury Prize
411-z, r. Daniel Erdelyi
Good Trip, r. Javier Palleiro, Guillermo Rocamora
De moins en moins, r. Melanie Laurent
The Desire, r. Marie Benito
Love You More, r. Sam Taylor-Wood
My Rabit Hoppy, r. Anthony Lucas
2 Birds, r. Runar Runarsson
Premiul Un Certain Regard a fost castigat de Tulpan, in regia lui Sergey Dvortsevoy si Cloud 9, regia Andreas Dresen. Celelalte nominalizari:
Johnny Mad Dog, r. Jean-Stephane Sauvaire --> Prize of Hope
Tyson, r. James Toback --> Knockout Prize
Tokyo Sonata, r. Kiyoshi Kurosawa --> Jury Prize
The Dead Girl's Feast, r. Matheus Nachtergaele
Afterschool, r. Antonio Campos
Involuntary, r. Ruben Ostlund
Hunger, r. Steve McQueen
Je veux voir, r. Joana Hadjithomas, Khalil Joreige
Modern Life, r. Raymond Depardon
Los bastardos, r. Amat Escalante
Salt of This Sea, r. Annemarie Jacir
O'Horten, r. Bent Hamer
Ocean Flame, r. Fendou Liu
Soi cowboy, r. Thomas Clay
Parking, r. Mong-Hong Chung
Tokyo!, r. Michel Gondry, Leos Carax, Joon Ho Bong
Versailles, r. Pierre Schoeller
Wendy et Lucy, r. Kelly Reichardt
La categoria Cinefondation, pe primul loc s-a situat Anthem, regia Elad Keidan, locul 2 ocupat de Forbach, regia Claire Burger, locul 3: Stop, regia Jae-Ok Park si Roadmarkers, regia Juho Kuosmanen. Nominalizate la aceasta categorie au mai fost:
August 15th, r. Xuan Jiang
Blind Spot, r. Johanna Bessiere, Cecile Dubois Herry, Nicolas Chauvelot, Simon Rouby, Olivier Clert,Yvon Jardel
The Watch, r. Marco Berger
And I'll Keep in My Heart, r. Sung-A Yoon
Gata, r. Diana Mkrtchyan
The Other Day in Eden, r. Jan Speckenbach
Illusion Dwellers, r. Robb Ellender
Interior. Bloc of Flats Hallway, r. Ciprian Alexandru
Naus, r. Lukas Glaser
Sound and the Rest, r. Andre Lavaquial
Silence, r. Hadar Morag
The Maid, r. Heidi Saman
This is a Story About Ted and Alice, r. Teressa Tunney
Alte filme prezentate la festival, in afara competitiei, au fost:
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, r. Steven Spielberg
Kung Fu Panda, r. Mark Osborne, John Stevenson
Maradona by Kusturica, r. Emir Kusturica
Surveillance, r. Jennifer Lynch
The Chaser, r. Hong-Jin Na
The Good, the Bad, the Weird, r. Jee-woon Kim
Vicky Cristina Barcelona, r. Woody Allen
What Just Happened, r. Barry Levinson
Proiectii speciale:
Ashes of Time Redux, r. Kar Wai Wong
C'est dur d'etre aime par des cons, r. Daniel Leconte
Chelsea on the Rocks, r. Abel Ferrara
Of Time and the City, r. Terence Davies
Roman Polanski: Wanted and Desired, r. Marina Zenovich
Sanguepazzo, r. Marco Tullio Giordana
The Third Wave, r. Alison Thompson
luni, 26 mai 2008
De battre mon coeur s'est arrete
Perfume: The Story of a Murderer
joi, 22 mai 2008
Cele 7 noi minuni ale lumii
1. Piramida de la Chichen Itza
Fosta cetate maya de la Chichen-Itza, Mexic, a fost construita in anul 800 d.H. Principala structura din Chichen Itza este Castillo, o piramida cu baza patrata si un templu in varf. Ea constituie centrul cetatii si reprezenta "locul de langa rai, unde salasluiau zeii".
In secolul al XIX-lea monumentul era acoperit de buruieni si arbusti crescuti pe acoperisul templului si printre scarile de piatra.
Piramida a fost construita in asa fel incat, in timpul echinoctiilor, soarele la apus arunca o umbra semanand perfect cu cea a unui sarpe, coborand pe treptele dinspre nord ale constructiei.
Sarpele acesta este reprezentarea alegorica a zeului Kukulcan - la mayasi sau Quetzalcoatl - la azteci (nume insemnand „sarpele cu pene”) asimilat ulterior de populatiile Americii Latine lui Iisus Hristos.
2. Marele Zid Chinezesc
Marele Zid Chinezesc este unul din obiectivele cele mai grandioase ale civilizatiei umane. Asemeni unui dragon gigantic, Marele Zid stapaneste peste deserturi, pajisti, munti si platouri, intinzandu-se pe aproximativ 6,700 de kilometri, de la estul la vestul Chinei. Constructia sa a inceput in perioada Statelor Combatante, acum peste 2.000 de ani in urma.
Dupa reunificarea Chinei de catre primul imparat al dinastiei Qin (anii 221-206 i.H.), Shi Huangdi, toate portiunile de zid au fost unite, formand un zid cu o lungime de peste 5.000 de km. Astazi, Marele Zid Chinezesc, care serpuieste in nordul Chinei, are extremitatea estica la Shanhaiguan si cea vestica la Jiayuguan.
Constructia zidului a durat peste 2.000 de ani. Potrivit documentelor istorice, incepand din secolul VII i.Hr. si pana in dinastia Ming (1368-1644 d.Hr.), peste 20 de state combatante si dinastii feudale au participat la construirea zidului. Marele Zid chinezesc, una dintre cele mai mari minuni ale lumii, a fost inclus de UNESCO pe lista Patrimoniului Cultural Mondial in 1987.
3. Ruinele incase de la Machu Pichu
Ruinele orasului Machu Picchu, descoperite de arheologul Hiram Bingham, sunt unele dintre cele mai frumoase si enigmatice locatii stravechi din lume. Orasul a fost construit in piatra intre flancurile a doua culmi din lantul de est al muntilor Anzi, si care coboara in padurile amazoniene.
In vreme ce incasii in mod sigur foloseau varful muntelui (2761,50 m inaltime), ridicand sute de structuri de piatra incepand cu anii 1400, legendele si miturile indicau faptul ca Machu Picchu (insemnand "vechiul pisc" in limba Quechua) era cel mai adorat loc sacru din acele timpuri.
Circa 610 metri deasupra, norul infasoara ruinele palatelor, bailor, templelor, hambarelor si a in jur de 150 de case, toate intr-o remarcabila stare de conservare. Multe dintre caramizile care cantaresc in jur de 50 de tone sunt atat de precis sculptate si unite cu atata exactitate, incat imbinarile fara mortar nu permit nici macar unei lame de cutit sa intre printre ele.
Fara indoiala ca Machu Picchu repezinta un exemplu de arhitectura si inginerie tehnica.
4. Statuia lui Iisus de la Rio de Janeiro
Faimoasa si impunatoarea Statuie a lui Iisus Hristos, care se inalta deasupra orasului Rio de Janeiro, reprezinta cea mai frumoasa atractie a metropolei. Este situata la 710 m altitudine, pe Muntele Corcovado, si a fost inaugurata in 1931.
Propunerea pentru a construi o statuie imensa ca punct de reper pe munte, vizibila din intreg minunatul oras Rio, a fost facuta in 1921 de catre Arhidieceza de Rio de Janeiro, ca un mod de a marca celebrarea Centenarului Independentei Braziliei planificata pentru anul urmator.
Arhidieceza a organizat un eveniment numit Semana do Monumento ("Saptamana Monumentului") pentru a atrage donatii, care au venit in special de la catolici brazilieni. Primele schite au fost realizate de Carlos Oswald, care si l-a imaginat pe Hristos purtand o cruce si tinand un glob, stand pe un piedestal ce simboliza lumea.
5. Coloseumul din Roma
Cunoscut original sub numele de Anfiteatrul Flavian, dupa numele familiei imparatului Vespasian, sub a carei domnie incepuse constructia, Coloseumul din Roma este probabil cea mai impresionanta cladire a Imperiului Roman, vizitata anual de sute de mii de turisti.
Imparatul Vespasian, fondatorul dinastiei Flavian, a inceput constructia Coloseumului in anul 72 d.c, iar dupa sapte ani de munca intensa, constructia nu atinsese mai mult de trei sferturi din inaltimea stabilita a amfiteatrului. Insa, dupa doar un an, cladirea era terminata si inaugurata de catre Titus, fiul si urmasul la tron a lui Vespasian. Festivitatile de inaugurare au durat o suta de zile.
Uriasul anfiteatru a fost construit in locul unui lac artificial, parte dintr-un parc construit de Nero in centrul Romei, care includea deasemenea si Domus Aurea, cat si statuia Colossus. Aceasta gigantica statuie a lui Nero, inspirata probabil de Colosul din Rodi, a dat numele actual al monumentului.
Pentru inceput, Coloseumul a servit pentru luptele intre fiare, apoi a venit randul oamenilor sa lupte cu animalele, urmati de gladiatorii care se infruntau intre ei pe viata si pe moarte. In prezent, monumentul este unul dintre cele mai vechi repere istorice si reprezinta o carte deschisa pentru orice turist.
6. Templul de la Taj Mahal
Templul Taj Mahal (Palatul lui Taj), cel mai grandios monument de arhitectura de pe teritoriul Indiei, a fost construit de imparatul mogul Khurram, supranumit Shah Jahan, pentru a adaposti trupul iubitei sale sotii, Mumtaz Mahal.
Constructia spectaculosului monument funerar a inceput in 1642 si a fost nevoie ca peste 20.000 de muncitori sa lucreze timp de 22 ani pentru a ridica edificiul decorat cu turcoaze din Tibet, agate din Yemen, safire din Ceylon, ametiste din Persia, coral din Arabia, jad din China, malachit din Rusia si perle din Oceanul Indian.
Legenda spune ca proiectul a fost facut de celebrul arhitect turc Ustad Isa Khan, caruia, la sfarsitul lucrarilor, imparatul a ordonat sa ii fie taiata mana dreapta pentru a nu mai putea inalta vreodata o constructie care sa rivalizeze in frumusete Taj Mahal-ul.
In prezent, Taj Mahal-ul este flancat de un rau foarte poluat, iar zidurile sale sunt afectate de gazele provenite de la furnale si de la tevile de esapament ale masinilor. Specialistii au avertizat ca poluarea din atmosfera afecteaza direct constructia, provocand daune semnificative.
7. Obiectivul arheologic de la Petra
Orasul rosiatic sapat in piatra de la Petra reprezinta cea mai de pret comoara a Iordaniei, dupa ce timp de doua mii de ani a stat ascunsa de ochii Occidentului.
Cu cei peste 2.600 de ani de istorie, siteul arheologic continua sa fie admirat pentru arhitectura sa masiva, structurile sapate in roca si pentru complexul ingenios de canale de apa, care au supravietuit trecerii timpului.
Descoperit de exploratorul elvetian Johann Ludwig Burckhardt in 1812, orasul de culoarea trandafirului se afla la 162 de mile sud de capitala iordaniana Aman si este construit pe o terasa din apropierea Vaii lui Moise. A fost capitala legendara a regatului nabatienilor, o populatie araba care, pana la cucerirea lui de catre romani, a stapanit aceasta regiune.
Sursa --> www.hotnews.ro
Fosta cetate maya de la Chichen-Itza, Mexic, a fost construita in anul 800 d.H. Principala structura din Chichen Itza este Castillo, o piramida cu baza patrata si un templu in varf. Ea constituie centrul cetatii si reprezenta "locul de langa rai, unde salasluiau zeii".
In secolul al XIX-lea monumentul era acoperit de buruieni si arbusti crescuti pe acoperisul templului si printre scarile de piatra.
Piramida a fost construita in asa fel incat, in timpul echinoctiilor, soarele la apus arunca o umbra semanand perfect cu cea a unui sarpe, coborand pe treptele dinspre nord ale constructiei.
Sarpele acesta este reprezentarea alegorica a zeului Kukulcan - la mayasi sau Quetzalcoatl - la azteci (nume insemnand „sarpele cu pene”) asimilat ulterior de populatiile Americii Latine lui Iisus Hristos.
2. Marele Zid Chinezesc
Marele Zid Chinezesc este unul din obiectivele cele mai grandioase ale civilizatiei umane. Asemeni unui dragon gigantic, Marele Zid stapaneste peste deserturi, pajisti, munti si platouri, intinzandu-se pe aproximativ 6,700 de kilometri, de la estul la vestul Chinei. Constructia sa a inceput in perioada Statelor Combatante, acum peste 2.000 de ani in urma.
Dupa reunificarea Chinei de catre primul imparat al dinastiei Qin (anii 221-206 i.H.), Shi Huangdi, toate portiunile de zid au fost unite, formand un zid cu o lungime de peste 5.000 de km. Astazi, Marele Zid Chinezesc, care serpuieste in nordul Chinei, are extremitatea estica la Shanhaiguan si cea vestica la Jiayuguan.
Constructia zidului a durat peste 2.000 de ani. Potrivit documentelor istorice, incepand din secolul VII i.Hr. si pana in dinastia Ming (1368-1644 d.Hr.), peste 20 de state combatante si dinastii feudale au participat la construirea zidului. Marele Zid chinezesc, una dintre cele mai mari minuni ale lumii, a fost inclus de UNESCO pe lista Patrimoniului Cultural Mondial in 1987.
3. Ruinele incase de la Machu Pichu
Ruinele orasului Machu Picchu, descoperite de arheologul Hiram Bingham, sunt unele dintre cele mai frumoase si enigmatice locatii stravechi din lume. Orasul a fost construit in piatra intre flancurile a doua culmi din lantul de est al muntilor Anzi, si care coboara in padurile amazoniene.
In vreme ce incasii in mod sigur foloseau varful muntelui (2761,50 m inaltime), ridicand sute de structuri de piatra incepand cu anii 1400, legendele si miturile indicau faptul ca Machu Picchu (insemnand "vechiul pisc" in limba Quechua) era cel mai adorat loc sacru din acele timpuri.
Circa 610 metri deasupra, norul infasoara ruinele palatelor, bailor, templelor, hambarelor si a in jur de 150 de case, toate intr-o remarcabila stare de conservare. Multe dintre caramizile care cantaresc in jur de 50 de tone sunt atat de precis sculptate si unite cu atata exactitate, incat imbinarile fara mortar nu permit nici macar unei lame de cutit sa intre printre ele.
Fara indoiala ca Machu Picchu repezinta un exemplu de arhitectura si inginerie tehnica.
4. Statuia lui Iisus de la Rio de Janeiro
Faimoasa si impunatoarea Statuie a lui Iisus Hristos, care se inalta deasupra orasului Rio de Janeiro, reprezinta cea mai frumoasa atractie a metropolei. Este situata la 710 m altitudine, pe Muntele Corcovado, si a fost inaugurata in 1931.
Propunerea pentru a construi o statuie imensa ca punct de reper pe munte, vizibila din intreg minunatul oras Rio, a fost facuta in 1921 de catre Arhidieceza de Rio de Janeiro, ca un mod de a marca celebrarea Centenarului Independentei Braziliei planificata pentru anul urmator.
Arhidieceza a organizat un eveniment numit Semana do Monumento ("Saptamana Monumentului") pentru a atrage donatii, care au venit in special de la catolici brazilieni. Primele schite au fost realizate de Carlos Oswald, care si l-a imaginat pe Hristos purtand o cruce si tinand un glob, stand pe un piedestal ce simboliza lumea.
5. Coloseumul din Roma
Cunoscut original sub numele de Anfiteatrul Flavian, dupa numele familiei imparatului Vespasian, sub a carei domnie incepuse constructia, Coloseumul din Roma este probabil cea mai impresionanta cladire a Imperiului Roman, vizitata anual de sute de mii de turisti.
Imparatul Vespasian, fondatorul dinastiei Flavian, a inceput constructia Coloseumului in anul 72 d.c, iar dupa sapte ani de munca intensa, constructia nu atinsese mai mult de trei sferturi din inaltimea stabilita a amfiteatrului. Insa, dupa doar un an, cladirea era terminata si inaugurata de catre Titus, fiul si urmasul la tron a lui Vespasian. Festivitatile de inaugurare au durat o suta de zile.
Uriasul anfiteatru a fost construit in locul unui lac artificial, parte dintr-un parc construit de Nero in centrul Romei, care includea deasemenea si Domus Aurea, cat si statuia Colossus. Aceasta gigantica statuie a lui Nero, inspirata probabil de Colosul din Rodi, a dat numele actual al monumentului.
Pentru inceput, Coloseumul a servit pentru luptele intre fiare, apoi a venit randul oamenilor sa lupte cu animalele, urmati de gladiatorii care se infruntau intre ei pe viata si pe moarte. In prezent, monumentul este unul dintre cele mai vechi repere istorice si reprezinta o carte deschisa pentru orice turist.
6. Templul de la Taj Mahal
Templul Taj Mahal (Palatul lui Taj), cel mai grandios monument de arhitectura de pe teritoriul Indiei, a fost construit de imparatul mogul Khurram, supranumit Shah Jahan, pentru a adaposti trupul iubitei sale sotii, Mumtaz Mahal.
Constructia spectaculosului monument funerar a inceput in 1642 si a fost nevoie ca peste 20.000 de muncitori sa lucreze timp de 22 ani pentru a ridica edificiul decorat cu turcoaze din Tibet, agate din Yemen, safire din Ceylon, ametiste din Persia, coral din Arabia, jad din China, malachit din Rusia si perle din Oceanul Indian.
Legenda spune ca proiectul a fost facut de celebrul arhitect turc Ustad Isa Khan, caruia, la sfarsitul lucrarilor, imparatul a ordonat sa ii fie taiata mana dreapta pentru a nu mai putea inalta vreodata o constructie care sa rivalizeze in frumusete Taj Mahal-ul.
In prezent, Taj Mahal-ul este flancat de un rau foarte poluat, iar zidurile sale sunt afectate de gazele provenite de la furnale si de la tevile de esapament ale masinilor. Specialistii au avertizat ca poluarea din atmosfera afecteaza direct constructia, provocand daune semnificative.
7. Obiectivul arheologic de la Petra
Orasul rosiatic sapat in piatra de la Petra reprezinta cea mai de pret comoara a Iordaniei, dupa ce timp de doua mii de ani a stat ascunsa de ochii Occidentului.
Cu cei peste 2.600 de ani de istorie, siteul arheologic continua sa fie admirat pentru arhitectura sa masiva, structurile sapate in roca si pentru complexul ingenios de canale de apa, care au supravietuit trecerii timpului.
Descoperit de exploratorul elvetian Johann Ludwig Burckhardt in 1812, orasul de culoarea trandafirului se afla la 162 de mile sud de capitala iordaniana Aman si este construit pe o terasa din apropierea Vaii lui Moise. A fost capitala legendara a regatului nabatienilor, o populatie araba care, pana la cucerirea lui de catre romani, a stapanit aceasta regiune.
Sursa --> www.hotnews.ro
luni, 19 mai 2008
duminică, 18 mai 2008
Sweeney Todd: the Demon Barber of Fleet Street
Productie: SUA/Marea Britanie, 2007
Gen: musical/drama/thriller
Regia: Tim Burton
Distributie: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Timothy Spall, Sacha Baron CohenJamie Campbell Bower
Soundtrack:
Stephen Sondheim - The Ballad of Sweeney Todd
Johnny Depp & Jamie Campbell Bower - No Place Like London
Helena Bonham Carter - The Worst Pies in London
Helena Bonham Carter - Poor Thing
Johnny Depp & Helena Bonham Carter - My Friends
Jayne Wisener - Green Finch and Linnet Bird
Laura Michelle Kelly - Alms Alms
Jamie Campbell Bower - Johanna
Johnny Depp, Helena Bonham Carter & Ed Sanders - Pirelli's Miracle Elixir
Sacha Baron Cohen - Pirelli's Entrance
Sacha Baron Cohen - The Contest
Helena Bonham Carter - Wait
Timothy Spall - Ladies in Their Sensitivities
Johnny Depp & Alan Rickman - Pretty Women
Johnny Depp & Helena Bonham Carter - Epiphany
Johnny Depp & Helena Bonham Carter - A Little Priest
Helena Bonham Carter & Ed Sanders - God, That's Good!
Johnny Depp & Helena Bonham Carter - By the Sea
Helena Bonham Carter & Ed Sanders - Not While I'm Around
Helena Bonham Carter - Toby's Finger
Laura Michelle Kelly - Searching
Johnny Depp & Alan Rickman - The Judge's Return
Toate piesele sunt compuse de Stephen Sondheim.
Trailer:
E ecranizarea unui musical de succes de pe Broadway, Johnny Depp si Helena Bonham Carter jucand/cantand exceptional. Mie personal nu-mi plac musicalurile, chiar deloc. Pana la jumatatea filmului am avut tentativa de a-l opri de cel putin 10 ori.
"Never forget. Never forgive". Asta e motto-ul si pe baza lui se contureaza si povestea. Benjamin Barker aka Sweeney Todd (Johnny Depp) se intoarce in Londra dupa un exil de 15 ani ordonat de judecatorul Turpin (Alan Rickman). Bine-nteles vrea sa se razbune, si, cu ajutorul doamnei Lovett (Helena Bonham Carter) infiinteaza o barbierie unde, ghidat de ura isi perfectioneaza skill-ul de ucigas.
Este un musical macabru si asta mi-a placut. Un musical in care vezi multe crime sangeroase, putina perversiune dar suficienta pentru a frapa si un canibalism care-ti taie rasuflarea :D. Si pentru ca imaginea sa fie completa, vizualul are un efect puternic: o Londra gotica, filmata in negru-gri-albastrui cu note sangerii. Impresionant este felul in care asemenea scene de cruzime au fost atenuate datorita cantatului. no...nu mai stiu
Abonați-vă la:
Postări (Atom)